جمعه، 1 بهمن 1400
بروز ترین منبع خبر در غرب گیلان » همه دسته بندی ها » اجتماعی » شیره‌ای دلچسب ،حاصل خرمالوی جنگلی

شیره‌ای دلچسب ،حاصل خرمالوی جنگلی

0
120
پرینت
کد خبر: 107


 
شیره خرمالوی جنگلی یا به زبان محلی اربا دوشاب حاصل رد شدن از هفت خان است که به عصاره ای لذیذ، شیرین و دلچسب تبدیل می شود عصاره ای که حاصل دست رنج بانوان شمالی است و الان فصل دوشاب است

دوشاب

به گزارش آویشو خبر از ماسال، خرمالوی جنگلی  یا به زبان محلی اربا میوه ای به رنگ نارنجی گس و ملس که در دل جنگل های گیلان و مازندران خود به خود پرورش پیدا می کند وخواهان بسیار دارد‌ این گیاه خودرو که میوه ای پر طرفدار در بین بومیان شمال کشور دارد باعث برگزاری یکی از مهم ترین مراسمات پاییزه در ایام گذشته بوده است

 
طول و قدمت مراسم »دوشاب پزون»  گیلان به سالیان قبل بر می گردد و سالانه افراد زیادی به پخت وتهیه دوشاب مشغولند

 
برداشت این میوه از دل جنگل ها با سختی صورت می پذیرد تا به مرحله عصاره گیری برسد و در تنه توخالی درخت که در غرب گیلان به آن لار می گویند ریخته شده و با پتک چوبی و لگد یا باچکمه های تمیز به آن ضربه بزنند و گذر از صافی و آتش کوره به خوبی این عصاره دلچسب را آماده تناول میکند و طعمی بی نظیر به یادگار میگذارد

دوشاب
 
ثریا خانم بانوی ماسالی یکی از افرادی که نوجوانی در کنار خانواده پدری‌اش به ساخت اربا دوشاب مشغول است در گفتگو با خبرنگار آویشو خبر می‌گفت تنه و شاخه درخت خرمالو نیز شیرین است و شیره دارد که شاخه ها را از میوه جدا نمی کنند شاخه ها هم همراه میوه در داخل تنه درخت لگد مال میشود اگر شاخه های درخت همراه با میوه لگد مال نشود حالت خمیری به خود پیدا می کند و شیره پس نمیدهد.

 
به گفته ثریا خانم، اول  شاخه و میوه خرمالو را  بعد از شستن وارد لار میکنیم و با چکمه تازه و تمیز بخوبی آن را میکوبیم و خاکسترآتش هم به آن اضافه می کنیم و پس از یک طی مراحل طولانی در دیگ‌های بزرگ مسی روی حرارت زیاد آتش میپزیم.

 
همسایه های ثریا خانم که برای پخت شیره خرمالوی جنگلی به کمک او آمده بودند، می گفتند آلودگی های این میوه در مراحل پخت، کامل از بین می رود و حتی تلخی میوه را می گیرد تمام میکروب ها در زمان پخت روی حرارت بسیار زیاد از بین می رود حتی بعد از گرفتن شیره خرمالو از باقی مانده شاخه و میوه ها استفاده می‌شود و روی آتش به همراه سبوس برنج ریخته و پس از سوختن خاکستر به وجود می آید که دفعات بعد بر روی مواد ریخته می شود و این کار همچنان ادامه دارد.

دوشاب

 
ثریا خانم میگفت در شرایط امروز که مردم نیاز به سرگرمی های مفید و شادی دارند این کار موجب میشود تا فامیل و همسایه ها دور هم کنار کوره دوشاب جمع شوند و ساعت ها گرم صحبت و کار شوند حتی جوان تر ها هم در این کار کمک می کنند و برا جمع آوری این میوه با آقایون به جنگل می روند.

 
نا گفته نماند دوشاب پزون رسم و رسوماتی نیز دارد هرفردی که فعالیت بیشتری در این امر دارد میزان دوشاب بیشتری را با خود به خانه میبرد.

 
انتهای پیام/107

qrcode
×

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید